تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی چیست؟
برخی از آجیلها بومی ایران هستند. بادام، گردو و پسته از این دست آجیلها به حساب میآیند و هنوز هم از نظر طعم و مزه با فاصله خوبی از رقبا پیشی دارند. برای مثال با اینکه آمریکا بزرگترین تولید کننده بادام جهان است، عطر و طعم بادام آن به گرد پای بادام ایرانی هم نمیرسد. درخصوص پسته نیز وضع از این هم متفاوتتر است. طبق آمارهای فائو (FAO) در سال ۲۰۱۹ تولید پسته ایران و آمریکا بسیار به یکدیگر نزدیک بوده است(۱)، با اینحال کیفیت پسته ایران به مراتب بالاتر از پسته آمریکا قرار دارد. این درحالی است که درگذشتهای نهچندان دور ایران از نظر مقدار تولید پسته نیز حرف اول را در جهان میزد، ولی در سالهای اخیر به دلیل سوء مدیریت در مصرف آب و خشکسالیهای پیاپی این برتری از دست رفته است.
در این نوشته به بررسی تفاوت بین پسته اکبری و پسته احمد آقایی خواهیم پرداخت. هر دو نوع پسته جزو پستههای شناخته شده ایران هستند و از نظر شکل ظاهری نیز تفاوت جندانی با هم ندارند. در مقاله انواع پسته؛ معرفی ارقام مختلف پسته به بررسی انواع پسته در ایران پرداختهایم ولی در این نوشته تصمیم داریم روی تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی بیشتر تمرکز کنیم.
انواع پسته موجود در ایران
حدود ۶۰ تا ۷۰ نوع درخت پسته ماده در ایران وجود دارد. پسته درختی دارای جنس نر و ماده است و برای اینکه به بار بنشیند باید هر دو نوع آن در باغ وجود داشته باشند. معمولا بین هر ۱۲ تا ۱۵ درخت پسته ماده ۱ درخت پسته نر کاشته میشود. در ایران ۳ دسته بندی متفاوت برای پسته وجود دارد.
پسته از نظر شکل ظاهری به ۲ دسته بادامی و فندقی، از نظر زمان گلدهی به ۳ دسته زود گل، متوسط گل و دیرگل و از نظر زمان رسیدن به ۵ دسته پسته خیلی زودرس، پسته زودرس، پسته متوسط رس، پسته دیررس و پسته خیلی دیررس تقسیم میشود.

مشخصات پسته اکبری چیست؟
مشخصات پسته اکبری چیست؟ بدونشک پسته اکبری معروفترین پسته ایران میباشد. این پسته به دلیل شکل ظاهریاش مورد اقبال مردم است. از نظر شکل ظاهری پسته اکبری در دسته پستههای بادامی جای دارد. درصد پستههای خندان پسته اکبری بالا است. مغز پسته اکبری به رنگ بنفش و قهوهای است. رنگ پوست آن نیز کرم استخوانی تیره است.
از نظر زمان گلدهی پسته اکبری در دسته پستههای دیرگل جا دارد. از نظر زمان رسیدن نیز پسته اکبری در دسته پستههای دیررس قرار میگیرد. پسته اکبری در اواخر تابستان آماده برداشت میشود. اندازه پسته اکبری بین انس ۲۰ تا ۲۸ است. اگرچه انس ۱۸ پسته اکبری نیز در مقادیر کم وجود دارد، ولی قیمت آن بالا است و کالایی لوکس به حساب میآید.
همانطور که گفتیم پسته اکبری از نظر شکل ظاهری در دسته پستههای بادامی قرار میگیرد؛ بنابراین پستهای کشیده و بزرگ است.

مشخصات پسته احمد آقایی چیست؟
مشخصات پسته احمد آقایی چیست؟ پسته احمد آقایی از نمونههای جدید پسته تجاری ایران به حساب میآید. از نظر شکل ظاهری، پسته احمد آقایی در دسته پستههای بادامی قرار دارد. بنابراین شکل ظاهری پسته احمد آقایی کشیده میباشد و از این نظر تفاوتی با پسه اکبری ندارد. پسته احمد آقایی در سایزهای ۲۲ انس تا ۲۸ انس یافت میشود. سایز ۲۲ـ۲۰ آن نیز در مقادیر کم وجود دارد. رنگ پوست پسته احمد آقایی سفید است و رنگ مغز آن نیز قرمز میباشد. رنگ قرمز مغز پسته احمد آقایی یکی از دلایل شهرت آن است. پسته احمد آقایی در دسته ارقام متوسط گل است. محصول آن نیز دیررس میباشد. علت نامگزاری پسته احمد آقایی به این نام به شخصی بازمیگردد که آن را شناسایی و انتخاب کرد. این پسته برای اولین بار توسط فردی بنام احمد آقا فروتن در احمدیه نوق شناسایی و انتخاب گردید.
تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی
احتمالا تا اینجا با تفاوت پسته اکبری و احمد آقایی آشنا شدهاید. در اینجا به طور خلاصه به مقایسه این دو پسته میپردازیم.
- اگرچه پسته اکبری و احمد آقایی هر دو در دسته پستههای بادامی قرار میگیرند، با اینحال پسته اکبری از پسته احمد آقایی درشتتر است. پسته اکبری در انسهای ۲۰ تا ۲۸ در بازار در دسترس است. انس ۱۸ آن نیز در مقادیر کم وجود دارد. پسته احمد آقایی در انسهای ۲۲ تا ۲۸ موجود است و سایز ۲۰ تا ۲۲ آن نیز در مقادیر کم وجود دارد.
- رنگ مغز پسته اکبری بنفش و قهوهای است؛ درحالی که رنگ مغز پسته احمد آقایی قرمز است.
- رنگ پوست پسته اکبری کرم استخوانی تیره است، ولی رنگ پوست پسته احمد آقایی سفید میباشد.
- پسته اکبری از نظر زمان گل دادن، دیرگل و از نظر زمان رسیدن دیررس است؛ ولی پسته احمد آقایی در دسته ارقام متوسط گل بوده و محصول آن نیز دیررس میباشد. هرچند نسبت به پسته اکبری زودتر میوه آن زودتر میرسد.