ورود و عضویت
0
هیچ محصولی در سبدخرید نیست.
×
Menu

انواع پسته؛ معرفی ارقام مختلف پسته

هفت مغز
18 دی 1399
خرید پسته
۲.۵/۵ - (۲ امتیاز)

انواع پسته چیست؟

این نوشته به معرفی انواع پسته در ایران می‌پردازد. پسته یکی از مشهورترین آجیل‌ های شناخته شده در ایران است. این آجیل بی‌مانند دارای کاربردهای زیادی در تهیه انواع دسرها و شیرینی‎ها در سراسر دنیا می‎باشد. بنابر گفته محسن جلال‌پور، رئیس اسبق اتاق بازرگانی، رنگ سبز مغز پسته ایران در دنیا بی‌مانند است. عمده صادرات این محصول نیز به اروپا می‌باشد، زیرا تهیه مواد خوراکی در کشورهای اروپایی با رنگ‌های مصنوعی ممنوع بوده و از رنگ سبز آن برای تهیه انواع دسرها و بستنی‌ها استفاده می‌شود.

خواص پسته نیز چیزی نیست که نیاز به گفتن داشته باشد. پسته دارای ارزش غذایی بالایی بوده و از خواص بی‌مانندی برخوردار است. تعدادی از بهترین و مستندترین مقالات هفت به خواص پسته مربوط می‌باشد. از آن جمله می‌توان به پسته سبب کاهش کلسترول بد و بهبود سلامت قلب می‌شود اشاره کرد.

خواستگاه پسته به ایران باز می‌گردد. در حال حاضر نیز علی‌رغم همه فشاری که روی صنعت پسته ایران وجود دارد، هنوز هم پسته ایران از نظر کیفیت حرف اول را می‌زند. از نظر حجم تولید نیز پسته ایران پس از آمریکا در رده دوم قرار دارد.

برای خرید انواع پسته می‌توانید اینجا کلیک کنید. فروشگاه آجیل و خشکبار هفت مغز این محصول را با بالاترین کیفیت در اختیار شما قرار می‌دهد.

در این نوشته به طور خلاصه انواع پسته در ایران را معرفی خواهیم کرد.

انواع پسته در ایران

درخت پسته نر و ماده دارد و برای آنکه به بار بنشیند باید بین هر ۱۲ تا ۱۵ درخت ماده یک درخت نر وجود داشته باشد. در ایران حدود ۶۰ تا ۷۰ نوع پسته ماده وجود دارد. طبقه‌بندی‌های مختلفی از انواع پسته‌های موجود در ایران، از شکل ظاهری آن گرفته تا زمان گل‎دهی، وجود دارد. برای نمونه در یک تقسیم ‌بندی کلی انواع پسته از نظر شکل ظاهری به دو دسته فندقی و بادامی تقسیم می‌شوند. در دسته فندقی ارقامی مانند کله‌قوچی و اوحدی و گروه بادامی ارقامی نظیر اکبری، احمد آقایی و ممتاز دیده می‌شوند. از لحاظ زمان گل‌دهی نیز انواع پسته در ۳ گروه زود گل، متوسط گل و دیرگل طبقه‌بندی می‌شوند.

طبقه‌بندی دیگر پسته به زمان برداشت آن برمی‌گردد. پسته از نظر زمان رسیدن محصول به ۵ گروه خیلی زودرس، زودرس، متوسط رس، دیررس و خیلی دیررس تقسیم‌بندی می‌شود. تاریخ برداشت نوع خیلی زودرس پسته تا ۳۱ مرداد ماه و تاریخ برداشت ارقام خیلی دیررس پسته از ۱ ام تا ۱۰ ام مهرماه می‌باشد.

معرفی ارقام مختلف پسته

پسته فندقی

این پسته که به پسته اوحدی نیز معروف است، یکی از مهم‌ترین ارقام تجاری پسته به‌حساب می‌آید. این پسته با بیشتر مناطق پسته کاری در ایران سازگار است. به‌طوری که حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد باغ‌های پسته رفسنجان را شامل می‌شود. نام این پسته به شکل ظاهری میوه آن بازمی‌گردد که به شکل فندق است. پسته فندقی در سایزهای ۳۰ـ۲۸، ۳۲ـ۳۰ و ۳۴ـ۳۲ یافت می‌شود. این پسته بین سال‌های ۱۳۲۰ تا ۱۳۳۰ در روستای فتح‌آباد رفسنجان توسط مهدی اوحدی شناسایی و انتخاب گردید. ارتفاع درخت پسته فندقی حدود ۳ متر است و دارای رشدی متوسط و تاجی گسترده می‌باشد. زمان برداشت این رقم پسته دهه اول شهریور ماه می‌باشد.

پسته کله قوچی

پسته کله قوچی نیز یکی از ارقام مشهور پسته در ایران است. مغز درشت فندقی شکل و ثمردهی خوب آن سبب گسترش و محبوبیت پسته کله قوچی گردیده است. زمان برداشت پسته کله قوچی دهه دوم شهریور ماه است. اندازه این پسته نسبت به پسته فندقی بزرگ‌تر بوده و در سایزهای ۲۲ـ۲۰، ۲۴ـ۲۲ و ۲۶ـ۲۴ یافت می‌شود. البته سایز ۲۰ـ۱۸ نیز در مقادیر کم برای این پسته موجود است. پسته کله قوچی یکی از ارقام زودگل می‌باشد و به همین دلیل بیش‌تر در معرض خطر سرمای بهاره قرار می‌گیرد. پسته کله‌قوچی برای اولین بار توسط فردی به نام حاج علی شریفی در روستای دهنو رفسنجان شناسایی و انتخاب گردید. به همین دلیل به نام پسته حاج شریفی نیز معرف است. مناطق عمده گسترش پسته کله قوچی استان کرمان بوده ولی در سایر استان‌های کشور نیز به صورت پراکنده وجود دارد.

پسته احمد آقایی

پسته احمد آقایی یکی از نمونه‌های جدید پسته تجاری در ایران است. این پسته برای اولین بار توسط فردی بنام احمد آقا فروتن در احمدیه نوق شناسایی و انتخاب گردید. به همین دلیل به آن پسته احمدآقایی گفته می‌شود. از ویژگی های بارز این نوع پسته، عملکرد بالا و زمان کم لازم برای برداشت آن می‌باشد. مغز پسته احمد آقایی شکلی کشیده دارد. این رقم از پسته در سایزهای ۲۴ـ۲۲، ۲۶ـ۲۴، ۲۸ـ۲۶ و ۳۰ـ۲۸ یافت می‌شود. سایز ۲۲ـ۲۰ این پسته نیز در مقادیر کم موجود است. رنگ پوست پسته احمد آقایی سفید بوده و رنگ مغز آن قرمز می‌باشد و این یکی از دلایل شهرت پسته احمد آقایی است. این پسته در زمره ارقام متوسط گل و دیررس محسوب می‌شود.

پسته اکبری
پسته اکبری جزو معروف‌ترین ارقام پسته ایران می‌باشد

پسته اکبری

شکل میوه پسته اکبری بادامی است. درصد خندانی این نوع پسته بالا بوده و دارای مغزی به رنگ بنفش و قهوه‌‌ای و رنگ پوست کرم استخوانی تیره می‌باشد. این پسته در سایزهای ۲۰ تا ۲۸ موجود است. سایز ۱۸ این پسته نیز در مقادیر کمتر موجود می‌باشد. پسته اکبری پسته‌ای بسیار کشیده و بزرگ بوده و اگرچه شکل ظاهری آن مانند پسته احمد آقایی است ولی دارای ظاهری کشیده‌تر می‌باشد. به دلیل شکل ظاهری و لوکس آن در بین انواع دیگر پسته‌ها دارای قیمتی بالاتر است و دست چین آن پسته‌ای لوکس و مجلسی به‌حساب می‌آید. پسته اکبری در اواخر دهه سی شمسی توسط حاج اکبر بسنجیده، در روستای عباس‌آباد امین، از توابع بخش کشکوئیه شهرستان رفسنجان، شناسایی و تکثیر شد.

پسته ممتاز

ظاهر پسته ممتاز بادامی شکل است و از مغز خوشمزه‌تری نیز نسبت به سایر ارقام تجاری برخوردار می‌باشد. پسته ممتاز از ارقام زودگل و دیررس بوده و در دهه سوم شهریور ماه قابل برداشت می‌باشد. ظاهر این نوع پسته حالت کشیدگی داشته و همانطور که از نام آن پیداست جزء ارقام بادامی محسوب می‌شود. پسته ممتاز توسط آقای محمد خاندانی در روستای تاج‌آباد از توابع رفسنجان شناسایی و تکثیرشده است. پسته ممتاز یکی از ارقام پسته‌های صادراتی ایران است و دارای تنوع کیفیتی بوده و با عنوان پسته زرند نیز شناخته می‌شود.

پسته بادامی

همانطور که از نام این پسته معلوم است دارای میوه‌ای بادامی شکل، ریز و خنجر شکل می‌باشد. پسته بادامی جزو ارقام زود گل بوده و در نیمه اول مرداد ماه قابل برداشت است. بنابراین یکی از ارقام خیلی زودرس به شمار می‌آید.

پسته سفید نوق

پسته سفید نوق یکی از پسته های قدیمی رفسنجان است. نام این پسته برگرفته از این منطقه می‌باشد. نوق منطقه‌ای از شهرستان رفسنجان بوده و دارای آب و هوایی گرم‌تر نسبت به آن می‌باشد. میوه این رقم بادامی شکل است و از ارقام زودگل و دیررس به شمار می‌آید.

پسته قزوینی

همانطور که از اسم آن مشخص است این پسته مربوط به منطقه قزوین می‌باشد. این پسته در آنجا به پسته کله بزی نیز معروف است. میوه این پسته بادامی شکل و ریز بوده و از مغز نسبتاً سبز رنگی برخوردار است. این رقم جزو ارقام زودرس محسوب می‌شود و از اواسط مرداد قابل برداشت است.

پسته شاه‌پسند دامغان

پسته شاه پسند دامغان بادامی شکل و کشیده است. رنگ پوست پسته شاه‌پسند دامغان کرم استخوانی تیره است. این پسته از ارقام ممتاز محسوب شده و حجم زیادی از تولید آن صادر می‌شود. پوسته رویی مغز این پسته بسیار خوش رنگ و قرمز است. این پسته در صورت خشک شدن ظاهر بسیار لوکسی دارد. از نظر میزان خندان بودن نیز این پسته از درجه مطلوبی برخوردار است. پسته شاه‌پسند از ارقام دیرگل و متوسط رس است و در دهه دوم شهریور ماه قابل برداشت می‌باشد.

پسته خنجری دامغان

پسته خنجری دامغان به شکل بادام است. قسمت انتهایی دو لبه پوست این پسته به خنجر شباهت داشته و از این رو به آن پسته خنجری گفته می‌شود. این پسته از نظر کیفیت وجه تمایز چندانی با پسته بادامی ندارد و اغلب به صورت مخلوط با آن به بازار عرضه می‌شود.

شناخت انواع پسته

انواع مختلف دیگری نیز از پسته وجود دارد که در هنگام خرید آجیل می توانید آن‌ها را مشاهده کنید. به دلیل عدم معروفیت آن‌ها از آوردن توضیح درباره آن‌ها اجتناب کرده و تنها به ذکر نامی از آن‌ها اشاره می‌کنیم. نام برخی از این پسته‌ها به این قرار است؛

ایتالیایی، رکن آبادی، واحدی، بادامی راور، شیخ پسته جباری، هراتیف نیش کلاغی، غنوری، بادامی کج، سید علی‌آقایی بادامی، سیف‌الدینی، پوست کاغذی، شت آبادی، ابراهیم آبادی، ممتاز تاج آبادی و تعدادی دیگر از این قرار هستند.

البته مهمترین ارقام پسته عبارت از اکبری، احمد آقایی، کله قوچی و فندقی می‌باشد که در بالا به آن‌ها اشاره شد.

2 پاسخ به “انواع پسته؛ معرفی ارقام مختلف پسته”

  1. رضاشیرازی گفت:

    ضمن سپاس، بهتر بود که تصاویر انواع پسته نیز درج شود.

  2. شهین خانجانی گفت:

    باسلام بسیار کاربردی وعالی بود ممنونم از مطالب ارزشمندتون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • تصویر
  • SKU
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • Availability
  • Add to cart
  • توضیح
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
مقایسه