ورود و عضویت
0
هیچ محصولی در سبدخرید نیست.
×
Menu

کاشت زعفران [مراحل کاشت تا برداشت زعفران]+ ۳روش کشت زعفران

هفت مغز
27 شهریور 1400
کاشت زعفران
Rate this post

آشنایی با کشت زعفران

کاشت زعفران : زعفران مشهد یکی از گیاهانی است که در دسته زنبق سانان قرار می گیرد و گیاهی علفی، چند ساله و دارای کورم های سفید رنگ است که روی آن جوانه های راسی و جانبی وجود دارد. گیاهی که ما بخش های قرمز رنگ آن را جدا کرده و برای مصارف خانگی مانند آشپزی آن را پودر کرده و در غذا میریزیم که به غذا عطر و طعم بی نظیری می دهد. شما می توانید برای خرید زعفران مشهد به سایت هفت مغز مراجعه نماید.

همه ما معمولا با شکل ظاهری زعفران آشنا هستیم؛ علفی بنفش رنگ با گل هایی زرد رنگ در میان آن که کلاله های شاخه ای قرمز رنگی از آن بیرون زده و همین کلاله هاست که ما از آنها استفاده می کنیم. برگ های این گیاه نیز به رنگ سبز تیره می باشند و طولی حدود ۲۰ تا ۵۰ سانتی متر دارند و هر گیاه زعفران از ۵ تا ۱۱ برگ دارد که در لوله ای غشایی به نام اسپات یا چمچه قرار میگیرند. وظیفه چمچه نیز حمایت از برگ ها و گل تا زمان خارج شدن از خاک است.

اما آیا تا به حال برایتان سوال شده که چگونه زعفران میکارند؟ چه شرایطی نیاز دارد تا گیاه زعفران رشد کند و محصول مورد نیاز را به ما بدهد؟ چه روش های مختلفی برای کاشت زعفران وجود دارد؟ و آیا می توان زعفران را در خانه نیز کاشت و از آن استفاده کرد؟ در ادامه این مقاله در وب سایت هفت مغز، قصد داریم تا پاسخ سوالات بالا را به شما عزیزان بدهیم و به طور کامل با مراحل کاشت زعفران نیز آشنا شویم.

 

انواع کاشت زعفران؛ روش های مختلف کشت زعفران کدامند؟

در کاشت زعفران از روش های مختلفی استفاده می شود. برخی از این روش ها عبارتند از:

  1. کشت نواری
  2. کشت کپی و چاله ای
  3. کشت کپه ای زعفران

این سه روش تفاوت های خاصی با یکدیگر ندارند و در حال کشت و نوع قرار گیری دانه زعفران در خاک، تغییرات جزئی ایجاد می شود. در کل روش کاشت زعفران چه به صورت سنتی و چه به روش مکانیزه به صورت زیر است:

برای کاشت هر دانه یا پیازچه زعفران بایدد یک چاله به عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتی متر حفر شود، در هر چاله باید ۳ تا ۱۵ عدد پیازچه قرار بگیرد و سپس چاله پر شده و سطح روی آن صاف شود. فاصله گیاه هایی که در کنار یک دیگر کاشته شده اند باید به این شکل باشد که در هر ردیف فاصله ای ۱۵ تا ۲۰ سانتی بین دانه ها و با ردیف کناری نیز فاصله ای ۲۵ تا ۳۰ سانتی باید وجود داشته باشد.

در روش سنتی زراعت زعفران، سه نفر باید با هم همکاری کنند، نفر اول چاله ها را با بیل ایجاد کند، نفر دوم پیازچه ها را در آن قرار دهد و نفر سوم نیز چاله را با خاک پر کند و سطح روی آن را صاف کند. اما در روش مکانیزه که بسیاری از افراد این روش را ترجیح می دهند. در روش مکانیزه کشت زعفران، دستگاه سیب زمینی کار را با تغییرات کوچکی در نحوه کار برای کاشت زعفران آماده می کنند و از آن برای کاشت پیاز زعفران استفاده می شود. در روش مکانیزه شما میتوانید هر هکتار زمین های زعفران را در ۴ ساعت کشت کنید.

انواع روش کشت زعفران
انواع روش کشت زعفران

شرایط مناسب برای کشت زعفران

  • خاک مناسب: زعفران در زمین ها و خاک های شور، رسی یا خیلی شنی رشد نمی کند. برای زراعت زعفران بهترین نوع خاک، خاک شنی – رسی با مقدار کمی اهک است. PH خاکی که شما در آن قصد کشت زعفران را دارید، باید بین اعداد ۷ و ۸ باشد. خاک مزرعه ای که قصد کشت زعران در آن را دارید نیز باید شیرین و حاصلخیز باشد و از علف های هرز نیز پاک شده باشد زیرا گیاه زعفران نیاز دارد که سال ها در آن خاک باقی بماند. نکته دیگر این است که در آن زمین نباید تا چندین سال، زعفران کشت شده باشد.
  • زمان مناسب: زعفران گیاهی است که دانه برای کاشت مجدد نمی دهد. شما باید پیازچه های آن را برای هر بار کشت تهیه کنید اما مسئله اینجاست که وقتی شما یک بار این گیاه را بکارید، این گیاه هر سال به شما، محصول می دهد و نیازی به کاشت دوباره آن ندارید. برای کاشت گیاه زعفران شما باید از مرداد ماه تا مهر، اقدام به کشت آن کنید و از ۴ تا ۷ سال از آن مراقبت کنید تا محصول بدهد. این مدت زمان ممکن است در بعضی مناطق به ۱۰ سال نیز بکشد.
  • دمای مناسب: یکی دیگر از نکات مهم درباره کشت زعفران که باید به آن دقت داشته باشید این است که زعفران در مناطقی با دمای ۳۵ تا ۴۰ درجه سانتیگراد باشد. ارتفاع زمین از سطح دریا نیز اهمیت بسیار زیادی دارد و باید در رنج ۱۳۰۰ تا ۲۵۰۰ متر از سطح دریا باشد. در زمستان ها نیز تعداد زخ زدگی ها باید ۳ تا ۵ بار باشد و دمای حداقل -۵۰ درجه، می تواند برای رشد زعفران مناسب باشد.
مراحل کشت زعفران
مراحل کشت زعفران

مراحل کشت زعفران

گام اول – آماده سازی زمین برای کشت

در بخش قبل درباره برخی از نکات مهم درباره خاک مناسب، دمای مناسب و زمان مناسب کشت زعفران را به شما دوستان توضیح دادیم. شما باید تلاش کنید تا بهترین شرایط را برای خاک زمین کشاورزی خود تامین کنید. جدا از دما و مکان که دست شما نیست و تغییر زیادی نمی توانید در آن ایجاد کنید، اما خاک زمین خود را می توانید در بهترین شرایط آماده کنید و شرایط لازم آن را مهیا کنید.

گام دوم – تهیه پیازچه مرغوب زعفران

بعد از اینکه خاک زمین خود را با بهترین شرایط آماده کردید، باید به دنبال دانه های زعفران بگردید که بکارید و باید در خرید آنها دقت داشته باشید و حساسیت به خرج دهید. شما باید خرید پیازچه هایی خود را از اوایل تیر ماه تا اواخر شهریور انجام دهید و هر چه زود تر این کار را انجام دهید بهتر است. کیفیت دانه ها از اهمیت بسیار بالایی برخوردارند.

نکته دیگر درباره این مرحله این است که باید بعد از تهیه پیازچه سریع به کشت آن مشغول شوید و زمانی را هدر ندهید، برای همین خرید پیازچه در تیر ماه به افراد پیشنهاد نمی شود. شما باید پیازچه را به سرعت بکارید زیرا دانه های زعفران در هوای آزاد در معرض انواع و اقسام آفت و بیماری های مختلف هستند.

تهیه پیازچه زعفران
تهیه پیازچه زعفران

گام سوم – ضدعفونی کردن دانه های زعفران

ضد عفونی کردن دانه ها یکی از مهم ترین کار هایی است که باید قبل از کشت زعفران انجام دهید و باید مطمئن شوید و که زعفرانتان را با نهایت کیفیت در زمین بکارید. برای ضد عفونی کردن پیازچه های زعفران باید در ابتدا محلولی از «قارچ کش کاربندازیم» و «کنه کش پروپارژیت» و مایع ضد عفونی کننده را آماده کنید و در این محلول را در یک مخزن ۱۰۰ تا ۲۰۰ لیتری انجام دهید.

شما باید مخزن را از قارچ کش کاربندازیم پر کرده و به میزان دو در هزار، سم کنه کنش پروپارژیت و یک و نیم در هزار مایع ضد عفونی کننده را در آن بریزید. برای ضد عفونی پیازچه ها نیز باید آنها را از ۳۰ تا ۶۰ ثانیه در صورت بسته هایی با حجم ۵ تا ۱۰ کیلوگرمی در محلول قرار دهید و سپس سریعا اقدام به کشت آنها نمایید.

گام چهارم – عملیات کاشت زعفران

در مرحله چهارم کار اصلی شما شروع می شود. شما پس از مدت  ها آماده سازی زمین و کار های مختلف دیگر، بالاخره باید بعد از ضد عفونی کردن دانه ها، کاشت آنها را شروع کنید. یکی از روش های کاشت زعفران که رایج ترین روش کشت آن است که روش نواری نام دارد و بیشتر افراد از این روش استفاده می کنند تا زعفران را بکارند. این روش به طور کامل در بالا توضیح داده شد.

آبیاری مناسب گیاه زعفران
آبیاری مناسب گیاه زعفران

گام پنجم – آبیاری گیاه زعفران

پس از کاشت پیاز ها که نهایتا تا اواخر شهریور ماه طول می کشد، از ۱۵ مهر ماه هر سال شما باید اقدام به آبیاری زعفران کنید. بسته به شرایط آب و هوایی این زمان ممکن است تا اواسط آبان ماه نیز طول بکشد. گل دادن زعفران تا حدود زیادی تابع آبیاری اولیه می باشد. در این خصوص برای اینکه در برداشت زعفران به مشکل برنخوریم زمین را به صورا قطعات مختلف دسته بندی می کنید و با فاصله چند روز از هم، هر قطعه را آبیاری می کنیم تا بدین صورت، در دوران اوج گل دهی قطعات با یکدیگر همزمان نباشند.

گام ششم – سله شکنی مزرعه زعفران

بعد از آبیاری اول و قبل از گلدهی مزرعه باید زمین را سله شکنی کنید به طوری که به پیازچه ها آسیبی وارد نشود. بهترین وسیله برای سله شکنی تیلر کشاورزی با تیغه های افقی می باشد. این کار باعث می شود که گلها به آسانی از خاک خارج شوند و کود حیوانی با خاک مخلوط شودو علف های هرز روییده شده نیز از بین بروند.

گام هفتم – مبارزه با آفات زعفران

گام هفتم در واقع مهم ترین کاری است که شما نیاز دارید در طول سال هایی که زعفران را نگه می دارید، انجام دهید. شما باید با تک تک آفات مختلف مبارزه کنید و به آنجا اجازه ندهید که زحمت چندین و چند ساله شما را از بین ببرند. شما باید در ماه دو بار یا هر ۱۰ تا ۱۵ روز یک بار، با ایجاد شیار هایی در خاک، از سلامت پیازچه های زعفران اطمینان حاصل کنید.

در صورت وجود کنه می توانید از کوگرانوله گوگرد استفاده کنید که خاک را سمی می کند و کنه ها را از بین می برد. جهت مقابل با موش های صحرایی نیز می توانید از تدابیری مانند استفاده از تله موش، سموم موش کش و گاز کتان و قرص برند استفاده کنید.

برداشت زعفران
برداشت زعفران

گام هشتم – برداشت زعفران

در گام نهایی نیز شما بعد از اینکه چند سال صبر کردید، باید در زمان گلدهی گیاه زعفران و در طول ۲۰ الی ۳۰ روز گلبرگ های زعفران را بچینید و آن را جمع کنید. از دفعه اولی که این گیاه به شما محصول میدهد کار شما به این صورت خواهد بود که هر سال باید ۱۱ ماه از سرمایه های خود محافظت کنید و در ماه گلدهی مزد زحمات خود را بگیرید.

در این مقاله در هفت مغز؛ وب سایت خرید آنلاین آجیل تلاش داشتیم تا شما را با زعفران، شرایط مناسب و مراحل مختلف کشت آن آشنا کنیم. امیدواریم که توانسته باشیم به واسطه این مقاله به شما کمک کرده باشیم تا روش کاشت زعفران را آموخته باشید. شما از طریق مراجعه به این ساتی می توانید اقدام به خرید اینترنتی زعفران اصل مشهد کنید. 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
  • تصویر
  • SKU
  • نمره
  • قیمت
  • موجود
  • Availability
  • Add to cart
  • توضیح
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • Additional information
  • Attributes
  • Custom attributes
  • Custom fields
مقایسه